Societat

Notícies

Investigació

L’IIS La Fe participa en el disseny d'una app de telemedicina per a millorar l'atenció en la Malaltia Inflamatòria Intestinal

La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) de l'Hospital Universitari i Politècnic de la Fe organitza un taller amb pacients per a desenvolupar una app dirigida a malalts que precisen una intervenció quirúrgica

Les doctores Mónica Millán i Mariam Aguas dels serveis de Cirurgia i Medicina Digestiva de l'Hospital Universitari i Politècnic de la Fe lideren el desenvolupament d'una plataforma de telemonitoratge per a pacients amb Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa que vagen a ser sotmesos a una intervenció quirúrgica.

L'aplicació mòbil, que rep el nom de CirTECCU, naix de l'esforç per millorar la informació que reben els pacients amb Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) abans, durant i després d'haver sigut sotmesos a una intervenció quirúrgica. En el desenvolupament d'aquesta primera versió de l'eina han col·laborat també professionals de la Universitat de València, enginyers experts en desenvolupament d'aplicacions i els metges i professionals d'infermeria de la Unitat de MII de l'Hospital la Fe i de la Unitat de Coloproctologia.

Una eina elaborada per els pacients, per als pacients

Amb la intenció de millorar el disseny de l'app des de les primeres fases del desenvolupament i valorar la seua utilitat i usabilitat, es va organitzar una reunió (focus group) amb representants de l'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU) de València i amb pacients que havien sigut sotmesos recentment a una intervenció quirúrgica o estaven pendents de realitzar-se una. La tècnica del focus group s'utilitza habitualment en el camp del màrqueting i la publicitat per a conéixer, a través de l'entrevista i la discussió grupal, les opinions d'un grup de participants sobre un producte o servei.

Així, durant quasi dues hores, els participants van poder provar la versió preliminar de l'app i expressar els seus dubtes, necessitats i preocupacions que podrien millorar la versió final d'aquesta eina. Els responsables de la plataforma han destacat la utilitat de la reunió i esperen poder implementar prompte els canvis perquè l'App veja la llum com més prompte millor.

Aquest projecte enllaça amb la línia de telemedicina en Malaltia Inflamatòria intestinal desenvolupada pel grup d'investigació en MII de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) que va desenvolupar la plataforma TECCU, iniciant-la també amb un taller de co-creació amb pacients. TECCU està validant-se en un estudi nacional realitzat en el si del Grup Espanyol de Treball de Crohn i Coltiis (GETECCU) en el qual participen més de 25 hospitals. L'estudi valora no sols l'eficàcia de la plataforma, sinó també la seua eficiència en termes de productivitat laboral i qualitat de vida. Els resultats provisionals, que confirmen els obtinguts a l'Hospital La Fe, la consideren eficaç i eficient, i és ben rebuda pels pacients.

La MII afecta a una de cada cent persones a Espanya. Es tracta d'una malaltia que cursa amb brots d'exacerbació-remissió i que afecta persones generalment joves amb afectació important de la seua qualitat de vida, desenvolupament personal i professional i activitat laboral. Després de diverses publicacions del grup en revistes internacionals d'impacte, captació de fons competitius mitjançant beques nacionals i internacionals, i de fons d'investigació sanitària, la plataforma TECCU pretén ara millorar el coneixement, l'equitat i l'accessibilitat en els pacients intervinguts, amb reseccions intestinals o colectomies amb aquesta versió CirTECCU.