Notícies
Un equip de la UPV i el IIS La Fe desenvolupa una nova eina que facilita el seguiment de pacients amb càncer i la presa de decisions per al seu tractament
L'eina fa les dades clíniques més accessibles i ajuda als professionals de la salut a monitorar els processos d'atenció de pacients
Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent al grup Sabien-Institut ITACA, en col·laboració amb la Unitat Mixta d'Investigació en TIC aplicades a la reenginyeria en Processos Sociosanitaris (ERPSS) de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) i la Universitat Artistóteles de Tessalònica (Grècia), ha desenvolupat una innovadora eina que fa les dades clíniques més accessibles i ajuda als professionals de la salut a monitorar els processos d'atenció de pacients amb càncer, facilitant el seguiment de la seua evolució i la presa de decisions per al seu tractament. Els seus resultats han sigut publicats en la revista Frontiers in Oncology.
El càncer és una de les principals preocupacions públiques a Europa, amb quasi una quarta part de tots els casos a nivell mundial. La prevalença d'aquesta malaltia ha augmentat dràsticament en les últimes dues dècades, la qual cosa suposa un número molt alt de pacients als quals se'ls ha de fer un seguiment i atendre les seues necessitats específiques.
"En aquest context, els hospitals recopilen una gran quantitat d'informació mèdica relacionada amb l'atenció oncològica. Però, una vegada recopilats, per als professionals de la salut accedir als mateixos d'una forma efectiva i utilitzar-los per a recolzar la seua presa de decisions per al tractament del pacient resulta excessivament complicat. I és això el que evita precisament el nostre treball", explica Zoe Valero, investigadora del grup Sabien-ITACA de la UPV.
"Els experts clínics ens traslladen l'interès per aquest tipus d'eines per a mesurar i millorar els resultats en salut i experiència del pacient durant el procés assistencial. No obstant això, el seu desenvolupament i implantació no és directa, en haver de fer front a tres grans desafiaments: primer, disposar de dades amb la suficient qualitat com per a poder traure-li partit a aquestes eines; en segon lloc, comptar amb la participació activa dels professionals sanitaris implicats en el procés; i, finalment, presentar la informació de manera clara perquè siga útil en la presa de decisions", expliquen Gonzalo Collantes, enginyer biomèdic del ERPSS, i Bernardo Valdivieso, líder d'aquest grup d'investigació del IIS La Fe.
Així, l'eina desenvolupada analitza els processos oncològics de pacients utilitzant dades de diferents fonts, concretament casos clínics i informació facilitada pels propis pacients. Utilitzant tècniques de mineria de processos infereix informació de gran rellevància per al personal mèdic, facilitant-los la presa de decisions.
"És l'única específicament dissenyada per a aplicar les metodologies de Mineria de Processos Interactives en la lluita contra el càncer. A més, en el seu disseny han participat directament experts oncològics, al contrari que altres tecnologies d'Intel·ligència Artificial, que resulten caixes negres per als professionals", destaca Zoe Valero.
En aquest sentit, Carlos Fernández Llatas, investigador també de Sabien-ITACA UPV, incideix en què, en l'àmbit de les eines clíniques, és essencial tenir en compte les expectatives, necessitats i requisits dels usuaris finals per a garantir el seu ús, d'ací la importància de la nostra eina. "A més, el seu ús no sols permet conèixer millor el procés del pacient, sinó que, davant els avanços de la medicina ajudaria a conèixer els avantatges i inconvenients dels nous tractaments i noves tecnologies en el seu tractament".
Nous indicadors per al seguiment de pacients amb càncer de pròstata
L'eina va ser testada amb dades anonimitzades de 1.267 pacients diagnosticats amb càncer de pròstata. Seguint la metodologia interactiva i de co-creació proposada pel paradigma Interactive Process Mining, experts en el camp de la mineria de processos i del càncer de pròstata, han col·laborat en el desenvolupament d'un Indicador Interactiu de Procés o Interactive Process Indicator (IPI) per a comprendre l'evolució i seguiment dels pacients amb càncer de pròstata des del moment del diagnòstic.
"Esperem que aquests indicadors puguen ser estandarditzats, perquè puguen adaptar-se a altres centres mèdics i que servisquen per a conèixer millor els processos oncològics i optimitzar els tractaments", destaca Zoe Valero.
Projecte europeu
L'eina s'ha desenvolupat en el marc del projecte europeu LifeChamps. Els seus primers resultats suposen el punt de partida cap a un escenari més ambiciós dins del projecte, que inclou la seua validació en condicions reals, amb quatre estudis pilot a Grècia, Suècia, el Regne Unit i Espanya.
"En aquests estudis, la nostra eina donarà suport a professionals oncològics involucrats en el seguiment a 250 pacients majors de 50 anys diagnosticats amb càncer de pròstata, mama o melanoma", conclou Carlos Fernández Llatas.