Notícies
L'IIS La Fe participa en un projecte europeu per a millorar la qualitat de vida dels pacients amb trasplantament renal
L'objectiu és crear una eina innovadora capaç de quantificar l'activitat del sistema immunològic en receptors de trasplantaments de renyó per a reduir el nombre d'infeccions i rebutjos
L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), a través de Biobanc La Fe i la Unitat d'Investigació Clínica i de productes amb Activitat Biològica (UICAB), participa en el projecte europeu Torque Teno Virus Based Immune Monitoring (TTV GUIDE TX), dirigit a millorar la qualitat de vida dels pacients amb trasplantament renal. L'objectiu és crear una eina innovadora que siga capaç de quantificar l'activitat del sistema immunològic en receptors de trasplantaments de renyó per a reduir el nombre d'infeccions i rebutjos.
Aquesta eina es basa en el virus Torque Teno (TTV), descobert recentment i que, malgrat ser present de manera natural en la sang de totes les persones sanes i de tots els receptors de trasplantaments de renyó, no causa cap malaltia. No obstant això, és un indicador per a identificar infeccions i possibles rebutjos perquè, si el sistema immunitari del pacient és fort, la càrrega de TTV és baixa i això pot indicar risc de rebuig de l'òrgan. Per contra, si el sistema immunitari és feble, la càrrega de TTV és alta i el risc d'infecció és més elevat.
Dins d'un assaig clínic controlat i aleatoritzat, que inclou a centenars de receptors de trasplantaments de renyó de tota Europa, es provarà el dosatge guiat per TTV dels fàrmacs immunosupressors. El trasplantament de renyó és el tractament habitual per a tractar la insuficiència renal terminal i la immunosupressió inadequada és la principal causa de disfunció crònica del trasplantament. A més, les malalties infeccioses degudes a una funció immunitària reduïda són la principal causa de mort en els casos de trasplantament de renyó.
Un projecte multidisciplinari
El projecte TTV GUIDE TX és un consorci de metges especialistes en trasplantaments de renyó, viròlegs clínics, gestors de projectes i assajos clínics, especialistes en ètica i professionals de la indústria sanitària finançats per la Unió Europea (UE) i en el qual participen més de 20 institucions. Sota la direcció de la Universitat Mèdica de Viena, set països de la UE participen en aquest assaig. El projecte tindrà una duració de cinc anys i compta amb la col·laboració de diferents biobancs europeus en la gestió de material biològic.
El passat 15 de juliol va tindre lloc a Milà una trobada d'investigadors i investigadores en el marc d'aquest projecte que va comptar amb la representació de la doctora Isabel Beneyto de la Unitat de Trasplantament Renal del Servei de Nefrologia de l'Hospital La Fe i d'Elena Moreno, study coordinator d'aquest. La UICAB, el Biobanc La Fe i el personal d'infermeria de la Unitat de Trasplantament Renal juguen un paper fonamental en la gestió integral de totes les mostres biològiques, des de l'extracció, passant per la manipulació i processament, fins a la conservació i enviament. El treball coordinat entre tots els serveis implicats constitueix una garantia de qualitat en els procediments tècnics i material proporcionat.
En l'àmbit de la investigació biomèdica en la Comunitat Valenciana, l’IIS La Fe compta amb la col·laboració en el projecte de l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic de València (INCLIVA) i del Servei de Microbiologia d'aquest mateix centre hospitalari, a càrrec del doctor David Navarro, el departament del qual duu a terme les determinacions de TTV essencials per a aconseguir els objectius proposats.