Societat

Notícies

Investigació

L'IIS La Fe participa en un projecte europeu per a la detecció precoç de la malaltia d'Alzheimer mitjançant intel·ligència artificial

El projecte PREDICTOM generarà una plataforma avançada a la recerca d'esta malaltia i trastorns relacionats. L'objectiu és estalviar temps i recursos en el diagnòstic i tractament precoç de l'alzheimer per a millorar la qualitat de vida dels pacients

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), a través dels grups d'investigació Biomèdica en Imatge (GIBI230) i de Malaltia d'Alzheimer (GINEA), participa en el projecte PREDICTOM, l'objectiu del qual és crear una plataforma avançada, impulsada per tecnologia d'intel·ligència artificial (IA), que permeta identificar a persones amb el risc de desenvolupar la malaltia d'Alzheimer, fins i tot abans que apareguen els primers símptomes. 

La plataforma, desenvolupada amb codi obert, interoperabilitat i personalització, analitzarà dades de biomarcadors, com a ressonància magnètica (MR), electroencefalografia (EEG), seguiment ocular i anàlisi sanguínia, identificant usuaris amb alt risc de desenvolupar demència. Això permetrà intervencions personalitzades per a previndre una major deterioració cognitiva i el desenvolupament de la demència, millorant així les possibilitats de tractament i la qualitat de vida dels pacients. 

Esta estratègia suposaria un canvi en la pràctica actual de l'atenció mèdica per al diagnòstic primerenc de l'alzheimer, desenvolupant noves pautes clíniques basades en l'evidència generada en el projecte. Detectar els primers signes de la malaltia d'Alzheimer és fonamental per a alentir la progressió d'una patologia devastadora que, segons l'OMS, pot representar entre un 60% i 70% dels casos de demència.

Més de 4.000 participants formaran part del projecte, les mostres biològiques del qual s'enviaran a PREDICTOM, on la plataforma processarà les dades de cadascun d'ells, integrant biomarcadors de sang, líquid cefalorraquidi, imatges, electrofisiològics i digitals. Posteriorment, algorismes d'intel·ligència artificial generaran avaluacions de risc, diagnòstics primerencs i pronòstics, establint les bases per a intervencions i tractaments precoços.

Revolucionar el cribratge i minimitzar la càrrega assistencial

A la Unió Europea viuen actualment més de 7 milions de persones amb demència i es preveu que esta xifra es duplique i abast els 14 milions en 2050, la qual cosa suposarà una gran càrrega per als sistemes sanitaris, tant en termes de recursos humans com financers.

PREDICTOM pretén obrir noves possibilitats per a intervencions més efectives i millorar la qualitat de vida dels afectats d'una malaltia que, actualment, no té cura. PREDICTOM perseguix marcar una fita crucial en la lluita contra la malaltia d'Alzheimer, representant un avanç significatiu cap a la detecció precoç i el tractament efectiu. Això suposaria un canvi en la pràctica actual de l'atenció mèdica per al diagnòstic primerenc de l'alzheimer, desenvolupant noves pautes clíniques basades en l'evidència generada en el projecte.

Amb un termini d'execució de 4 anys i un pressupost total de 21 milions d'euros, PREDICTOM compta amb la col·laboració de 30 entitats del món acadèmic, l'empresa, la societat civil de 15 països d'Europa, Àsia i Amèrica. El projecte està liderat per l'Hospital Universitari de Stavanger (Noruega) i forma part de la Iniciativa Sanitària Innovadora (IHI), una associació públic-privada entre la Unió Europea i les indústries europees de ciències de la vida.


 

Esta estratègia suposaria un canvi en la pràctica actual de l'atenció mèdica per al diagnòstic primerenc de l'alzheimer, desenvolupant noves pautes clíniques basades en l'evidència generada en el projecte