Societat

Notícies

Divulgación

L'IIS La Fe reflexiona sobre la importància de la comunicació i divulgació científica a les jornades "Cuenta Ciencia"

Comunicadors, divulgadors i periodistes científics van compartir les seues trajectòries i experiències amb el personal investigador per millorar la connexió entre la ciència i la societat.

La directora general d'Investigació i Innovació de la Conselleria de Sanitat, Mariola Penadés, va clausurar les jornades junt a Pilar Nos, nova directora científica de l'IIS La Fe.

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) va celebrar els dies 16 i 17 de gener les Jornades Cuenta Ciencia, dirigides a proporcionar al personal investigador eines i reflexions per a comunicar i divulgar millor les seues investigacions. Durant l'esdeveniment, ponents experts van oferir una visió pràctica i personal sobre com acostar la ciència a la societat.

Les jornades van girar entorn de la comunicació de la I+D+i i la divulgació del coneixement científic, reflexionant sobre la seua importància en el currículum investigador i en la sol·licitud de projectes.

Comunicació i divulgació en la investigació

Conchi Lillo, professora titular a la Universitat de Salamanca i investigadora a l'Institut de Neurociències de Castella i Lleó, va ser l'encarregada d'inaugurar les jornades. Lillo va animar els assistents a assumir la divulgació com una responsabilitat social i una forma de compromís amb la ciutadania.

En el bloc dedicat a la comunicació científica, Carlos Romá-Mateo, professor titular i investigador a la Universitat de València, i Kristin Suleng, responsable de Comunicació al Parc Científic de la Universitat de València, van representar amb humor una sàtira sobre els malentendus entre investigadors i periodistes. Aquesta representació va subratllar la importància de comptar amb figures intermedàries, com les responsables de les Unitats de Cultura Científica i Innovació (UCC+I), per a facilitar la transmissió del coneixement científic de manera comprensible.

Per la seua part, José Plaza, responsable de comunicació a l'Institut de Salut Carlos III, va destacar la necessitat de seleccionar adequadament els missatges per a maximitzar l'abast social de la ciència. Plaza va animar els investigadors a treballar en col·laboració amb els departaments de comunicació per garantir una difusió eficaç.

Sergio Ferrer, periodista especialitzat, va tancar aquest bloc assenyalant la importància de traduir els informes tècnics al llenguatge comú, explicant no només els resultats, sinó també els processos, reptes i controvèrsies que sorgixen en la investigació.

En l'apartat de divulgació, Julián Cerón, investigador a IDIBELL, va presentar el seu podcast "Raticos de Ciencia", compartint la seua experiència i oferint consells pràctics per incorporar la divulgació en el dia a dia investigador. Anabel Forte (Universitat de València) va destacar la rellevància de l'estadística en la divulgació científica i com aquesta disciplina permet comunicar amb rigor la incertesa i complexitat inherents a la ciència.

Pacients, cultura científica i currículum investigador

La jornada de divendres va arrancar amb Miquel Calvet, periodista científic de CIBERER, qui va abordar com comunicar de manera eficaç amb els pacients, evitant generar expectatives irreals i fomentant la seua participació activa en la investigació.

César López, de la FECYT, va explicar la convocatòria d'ajudes per a la promoció de la cultura científica, oferint recomanacions pràctiques per a la presentació de projectes.

L'esdeveniment va concloure amb una taula rodona en la qual van participar Cintia Refojo, responsable d'Avanç de la Comunicació Científica-FECYT, Laia Tolosa, investigadora de l'IIS La Fe, Carlos Romá-Mateo, de la Universitat de València i Mariola Penadés (Conselleria de Sanitat). El debat va girar entorn de la importància de comunicar i divulgar la investigació, qui hauria de liderar aquesta tasca i com es valora la divulgació científica en el currículum investigador.

Finalment, Mariola Penadés, directora general d'Investigació i Innovació de la Conselleria de Sanitat, va clausurar les jornades junt a Pilar Nos, nova directora científica de l'IIS La Fe, destacant la necessitat de reforçar la relació entre la ciència i la societat.

Tags:

RRI

Las jornadas giraron en torno a la comunicación de la I+D+i y la divulgación del conocimiento científico, reflexionando sobre su importancia en el currículum investigador y en la solicitud de proyectos.