Notícies
L'IIS La Fe i l'AECC presenten un projecte per a millorar la qualitat de vida de xiquets i xiquetes en tractament oncològic a través de l'exercici físic
L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha acollit la jornada de presentació de l'Ajuda Càtedra AECC sobre Exercici Físic i Càncer Infantil, un projecte pioner que ha reunit experts de diferents disciplines per a explorar els beneficis de l'exercici físic i el suport psicosocial en el tractament del càncer infantil.

En l'esdeveniment, s'ha donat a conéixer un programa multidisciplinari que busca millorar l'aptitud física i el benestar emocional dels xiquets en tractament oncològic.
La Càtedra AECC té com a objectiu principal la implementació d'un programa de 12 setmanes d'exercici físic adaptat a les necessitats individuals dels xiquets en tractament, combinat amb intervencions psicosocials. Aquest enfocament integral cerca mitigar els efectes secundaris a llarg termini del tractament del càncer, com la fatiga, debilitat muscular i altres problemes de salut, millorant així la qualitat de vida dels pacients.
La jornada ha comptat amb la participació d'Adela Cañete, cap de la Unitat d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital La Fe; Pilar Ens, directora científica de l’IIS La Fe; Antonio Llombart, vicepresident de l’AECC València; i Tomás Trénor, president de l’AECC València. A més, s'ha presentat el model de col·laboració entre l’AECC, l’IIS La Fe, la Universitat de València (UV) i la Universitat Jaume I (UJI) per a dur a terme aquest projecte que s'ha dissenyat per a avaluar els efectes d'un programa d'exercici físic supervisat i suport psicològic durant el tractament oncològic infantil.
Intervenció física i psicològica en el tractament
Durant la jornada, Julia Balaguer, especialista en Oncohematologia Pediàtrica de l'Hospital La Fe, ha explicat com la Càtedra representa un model de xarxa col·laborativa entre diferents institucions i ha detallat els objectius del projecte, que inclouen la millora de la força muscular, la capacitat cardiorespiratòria i el benestar emocional dels xiquets.
Per part seua, Inmaculada Aparicio, investigadora en Biomecànica Esportiva de la Universitat de València, ha presentat els beneficis de l'exercici físic supervisat i personalitzat per a xiquets i xiquetes en tractament oncològic, mentre que Eladio Collado, degà de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I, ha destacat la rellevància de l'activitat física en el tractament del càncer.
Iñaki Posada, psicooncòleg de l’AECC, ha parlat sobre la importància del suport psicològic en el tractament del càncer infantil, subratllant el valor de la psicooncologia com a part integral de l'atenció als pacients.
Avaluació i fases d'un programa de cura integral i humanitzada
Aquest projecte multidisciplinari s'ha desenvolupat amb l'objectiu de proporcionar un tractament més complet i personalitzat als xiquets amb càncer, ajudant a reduir les seqüeles físiques i psicològiques del tractament. A través d'un enfocament que combina l'oncologia pediàtrica amb l'activitat física i el suport psicològic, s'espera que aquest model es puga replicar en altres institucions a nivell nacional i internacional.
El programa, que va començar a l'octubre de 2024 i s'estendrà fins a 2027, es durà a terme en tres fases: avaluació preintervenció, intervenció de 12 setmanes i avaluació postintervenció. Durant el procés, es mesuraran diversos paràmetres físics i psicològics dels pacients per a avaluar l'impacte de la intervenció en la seua salut i benestar.
Aquest enfocament innovador s'ha dissenyat per a oferir un model de cura integral i humanitzada per als pacients pediàtrics amb càncer, que puga contribuir a millorar tant la seua salut física com emocional durant el tractament.
Context internacional: experiència SIOP
La Societat Internacional Oncologia Pediàtrica (SIOP) compta amb un grup d'Activitat Física i Càncer Infantil, del qual forma part la Unitat d'Oncologia pediàtrica de l'Hospital La Fe, i en el qual es comparteix l'experiència dels projectes que combinen exercici físic i suport psicosocial per a pacients oncològics pediàtrics. Aquests programes han demostrat ser efectius per a millorar la condició física dels xiquets, reduir la fatiga i l'ansietat, i augmentar la seua qualitat de vida durant i després del tractament. Aquesta experiència recolza la implementació d'aquesta mena de programes, destacant la importància de l'activitat física com una estratègia clau per a mitigar els efectes secundaris del tractament del càncer i donar suport a la recuperació integral dels pacients.