Comité Ètic d'Experimentació Animal (CEEA)
El Comité Ètic d'Experimentació Animal (CEEA) és l'òrgan encarregat de vetlar pel benestar dels animals utilitzats en l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe). Sorgix de la necessitat com a centre usuari d'animals d'experimentació, tal com s'arreplega en l'Article 37 del RD 53/2013 d'1 de febrer, pel qual s'establixen les normes bàsiques aplicables per a la protecció dels animals utilitzats en experimentació i altres fins científics, incloent-hi la docència.
A més, este comité també és òrgan habilitat per a l'avaluació de projectes que impliquen l'ús d'animals d'experimentació.
Com a tal, el CEEA vela en tot moment pel compliment de la legislació vigent en matèria d'experimentació animal, i assessora sobre l'els procediments i la normativa reguladora de la investigació i docència animal de l’IIS La Fe.
Principals funcions
Les principals funcions del CEEA són les explicitades en l'art. 38 del R. D. 53/2013, pel qual s'establixen les normes bàsiques aplicables per a la protecció dels animals utilitzats en experimentació i altres fins científics, incloent-hi la docència, a saber:
- Assessorar el personal que s'ocupa dels animals sobre qüestions relacionades amb el benestar dels animals quant a la seua adquisició, allotjament, cura i utilització.
- Assessorar el personal sobre l'aplicació del requisit de reemplaçament, reducció i refinament, i mantindre'l informat sobre els avanços tècnics i científics en l'aplicació d'eixe requisit.
- Establir i revisar els processos operatius interns respecte al control, la comunicació i el seguiment de la informació relacionada amb el benestar dels animals.
- Controlar que s'utilitzen mètodes eutanàsics humanitaris.
- Vetlar perquè el personal que participa en els procediments estiga preparat per a dur a terme les tasques encomanades.
- Revisar procediments ja avaluats o suspendre qualsevol procediment ja iniciat que no s'ajuste als requisits que establix el protocol.
- Assessorar sobre règims de reallotjament o adopció, inclosa la socialització adequada dels animals que vagen a reallotjar-se o donar-se en adopció.
- En els usuaris, a més elaborarà l'informe al fet que s'al·ludix en l'article 33.1 i realitzarà el seguiment dels projectes tenint en compte el seu efecte sobre els animals utilitzats així com determinar i avaluar els elements que millor contribuïxen al reemplaçament, la reducció i el refinament.
Estructura
Este òrgan està conformat per diversos perfils com: el Responsable de Benestar Animal i el veterinari designat de l’IIS La Fe; personal investigador de l’IIS La Fe especialitzat en models animals diversos, així com en investigació bàsica i translacional; personal especialitzat en bioestadística, en prevenció de riscos i bioseguretat; així com personal amb coneixements veterinaris i de benestar tant intern com extern a la institució.
La seua estructura és:
President:
Director de Investigación del IIS La Fe.
Vicepresident:
Investigador Principal. Unitat d’Hepatologia Experimental i Trasplantament Hepàtic.
Secretario/Secretària:
Biòleg investigador Animalari.
Vocals:
- Responsable de Benestar Animal y Veterinari designat per l’IIS La Fe.
- Veterinari Animalari.
- Investigador. Unitat Mixta Investigació Cerebrovascular.
- Bioestadístic. Plataforma Big Data, Bioestadística i Bioinformàtica.
- Investigador extern a l’IIS La Fe. Investigador Principal Patologia Metabolòmica Experimental CSIC.
- Responsable de Prevenció de l’IIS La Fe.
- Responsable de Gestió Administrativa de l’IIS La Fe.
Tots els projectes d'investigació que incloguen l'ús d'animals de laboratori hauran de rebre la valoració favorable del CEEA La Fe, abans de la seua posada en marxa i comunicació o sol·licitud d'autorització prèvia i expressa a l'autoritat competent.
Contacte
Tl. +34 96 124 67 06 (246706) / 636207220-491909
ceea(ELIMINAR)@iislafe.es