Societat

Notícies

L’IIS La Fe i la Fundació IVI avaluen l'eficàcia d'una nova teràpia per al tractament de patologies endometrials

La teràpia està basada en el plasma ric en plaquetes de sang de cordó umbilical.

Models preclínics desenvolupats per l'equip investigador demostren el potencial d'aquest tractament per a la regeneració endometrial.

Una investigació de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) i la Fundació IVI avalua l'eficàcia d'un tractament basat en plasma enriquit en plaquetes (PRP), procedent de cordó umbilical, per al tractament de patologies endometrials com l'endometri fi, la síndrome d'Asherman i/o l'atròfia endometrial que causen problemes de fertilitat. Amb aquesta tècnica es pretén tractar a pacients que vulguen quedar-se embarassades i no puguen a causa d'alguna de les aquestes patologies endometrials.

El plasma enriquit amb plaquetes (PRP) és un derivat de la sang que, a causa del seu alt contingut en factors de creixement i altres components regeneratius i antiinflamatoris, s'usa en diferents camps de la medicina com la traumatologia, odontologia, dermatologia i, ara, també en ginecologia. En aquest últim camp, s'estava emprant aquesta tècnica amb PRP autòleg, és a dir, obtingut de les pròpies pacients afectades per patologies endometrials, no obstant això, els resultats no eren del tot concloents.

Gràcies a estudis previs, des del Grup d'Investigació en Biologia Reproductiva i Bioenginyeria en Reproducció Humana de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe i la Fundació IVI han apostat pel PRP extret de cordó umbilical (UC-PRP), ja que podria ser més efectiu a l'hora de regenerar un teixit o òrgan, tal com s'ha demostrat en altres disciplines mèdiques, que el PRP extret d'una persona adulta. A més, models preclínics d'aquest grup d'investigació han demostrat el seu gran potencial per a la regeneració endometrial.

Reclutament de voluntàries i futures accions

L'estudi clínic, que sorgeix de la tesi doctoral de l'investigador Adolfo Rodríguez Eguren, supervisat per la doctora Irene Cervelló, consta de cinc fases i amb un termini d'execució de tres anys. Les dues primeres fases, previstes entre maig i agost de 2022 i basades en l'obtenció de sang de cordó umbilical de donants que han donat a llum en l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i la creació d'un reservori propi de PRP procedents de sang de cordó umbilical, ja s'han portat a terme.

En l'actualitat, l'objectiu del grup d'investigació és reclutar pacients voluntàries amb alguna de les patologies endometrials descrites. El següent pas serà injectar el plasma ric en plaquetes de sang de cordó umbilical, procedent d'un cordó umbilical compatible amb la sang de la pacient per via histeroscòpica. Aquestes etapes de l'estudi es duen a terme des del servei de Reproducció Humana, baix la supervisió de les doctores Ana Monzó i Mónica Romeu de l'Hospital La Fe.

L'estudi conclourà, previsiblement, al maig de 2024 amb l'anàlisi del tractament mitjançant la valoració de l'engruiximent de l'endometri, que serà clau per a futurs embarassos de la pacient.